Klarälvsbadet

October 18, 2024
Klarälvsbadet i Deje, Forshaga kommun, är ett utmärkt exempel på hur en väl genomförd partneringprocess kan leda till en modern och kostnadseffektiv badanläggning. Den 3 600 kvadratmeter stora anläggningen, som inkluderar en 25-metersbassäng, en höj & sänkbar undervisningsbassäng och en mindre relaxavdelning, har blivit en central mötesplats för alla åldrar. Dessutom har Klarälvsbadet lagt grunden för Sverigebadet – en ny modell för framtida badanläggningar i mindre kommuner.

Projektet inleddes med en noggrann inventering av den gamla simhallen i Deje, som inte längre uppfyllde kommunens behov samt hade allt för stora och kostsamma renoveringsbehov.

 

— Vi genomförde en ordentlig behovsanalys för att fastställa vilka funktioner den nya anläggningen skulle ha, för att förbättra servicen, stödja simträning och locka fler att flytta till kommunen, säger Magnus Grude från T3Hus Värmland.

 

Analysen, som täckte allt från bassängernas utformning till samarbetemed närliggande kommuner, lade grunden för de politiska besluten att bygga Klarälvsbadet.

 

Partneringprocessen – Nyckeln till framgång

 

En avgörande faktor för Klarälvsbadets framgång var den strukturerade och inkluderande partneringprocess som T3 Hus Värmland arbetar efter. Magnus Grude beskriver:

 

— Vår partneringprocess bygger på att engagera alla parter, från beställare till projektpartners, redan från start. Genom workshops och ett gemensamt ansvar för både tidsplan och budget skapade vi tillsammans medForshaga kommun en anläggning utöver det vanliga, som vi är mycket stolta över.

 

Samarbetet med Forshaga kommun var centralt för projektets resultat. Den sammansvetsade projektledningsgrupp möjliggjorde smidiga beslut och ett lösningsorienterat arbetssätt.

 

—  Genom att hålla fast vid den gemensamma målbilden löstes även utmanande frågor på ett effektivt sätt, sägerMagnus.

 

 

Forshaga kommun har uttryckt stor uppskattning för T3s insats och kompetens:

 

—  Minupplevelse av T3 som partner är att de alltid sätter projektet i första handoch andra intressen i andra hand, säger Joakim Bååth, Forshaga kommun. T3visade ett stort engagemang från tidiga skeden och genom hela projektet, ochderas kompetens inom partnering var en stor tillgång. De levererade konsekvent i sina olika roller, oavsett yttre störningsmoment. Vid förändringar agerade T3erfaret, lugnt och strukturerat, vilket gjorde att vi knappt märkte av någrastörningar under projektleveransen.

 

— Samarbetet är nu inne i den så kallade fas tre där vi tillsammans har återkommande drift & förvaltnings samt driftoptimerings uppföljnings möten på plats i Klarälvsbadet tillsammans med verksamheten och partners med målet att stötta o hjälpa till med få badanläggningen att fungera som det är projekterat och byggt.

 

 Sverigebadet – En modell för framtiden

Underprojektets gång utvecklades även konceptet Sverigebadet, som bygger påerfarenheterna från Klarälvsbadet. Denna modell erbjuder mindre kommuner enlösning för att bygga moderna, kostnadseffektiva och hållbara badanläggningar utan att kompromissa med kvalitet.

—Klarälvsbadet har blivit ett föredöme och en modell för andra kommuner som står inför liknande utmaningar, och vi hoppas att det kommer att inspirera flermindre kommuner över hela landet, säger Magnus Grude. Sverigebadetrepresenterar inte bara en hållbar byggmetod utan också vikten av närasamarbete och tydliga mål för att skapa långsiktiga lösningar för både invånareoch kommuner.

Klarälvsbadethar också fått erkännande för sin betydelse för Forshaga kommun och regionen, ochför sin insats inom folkhälsa och social hållbarhet. Juryn förpriset Hållbart byggande i Värmland tilldelade våren 2024Klarälvsbadet priset Grundstenen med följande motivering:

"Anläggningenär ett fint exempel på hur samordning av resurser är möjlig över kommungränser,vilket bidrar till positiv utveckling i regionen, social hållbarhet ochmänniskors långsiktiga välbefinnande."

 

Med sin framgångsrika implementering av en ny modell förbadanläggningar sätter Klarälvsbadet en hög standard för framtida projekt och visar hur genomtänkta lösningar kan skapa långvarig positiv påverkan på bådekommuner och deras invånare.

 

—   Det är ett inspirerande exempel på hur innovationoch samarbete kan bidra till utveckling, säger Magnus, och vi ser ödmjukt framemot att se utvecklingen och hur denna modell kommer inspirera och formaframtidens simhallar över hela landet.

Magnus Grude
070-0819395
magnus.grude@t3group.se