Bergskammen, Karlstad

September 12, 2024
Kasernhöjden ligger i Karlstads stadskärna, en plats där historia möter framtid. Det som en gång var ett regemente har Albèr Fastigheter förvandlat till en stadsdel fylld av bostäder, företag, skolor, restauranger och andra verksamheter. Projektet Bergskammen, med 302 lägenheter och 100 garageplatser som T3 genomfört i partneringsamarbete med Albèr Fastigheter, markerade starten på en ny fas i utvecklingen av Kasernhöjden. Under de kommande åren kommer området att formas av flera olika projekt.

T3 har erfarenhet av partnering i flerabostadsprojekt, en metod som bygger på nära samarbete och dialog med kunden ochfrämjar öppenhet och tillit.

-       När vi började projektet Bergskammen tillsammansmed Albèr Fastigheter var det från en vision och ett blankt papper med enmycket tydlig målbild, säger Magnus Grude, T3 Hus Värmland. Genom lagarbeteformade vi tillsammans projektet från grunden. Vi är stolta över partnerskapet somhar fungerat mycket bra och möjliggjort att vi genom hållbara tekniskalösningar, effektivt nått våra mål med rätt kvalitet och låg energiförbrukning.

För David och Filip Eriksson på Albèr Fastigheter har det närasamarbetet med T3 varit viktigt för att driva projektet framåt och nå dentydliga målbilden.

 

-       Vi ser partneringsamverkan med en tydligmålbild i fas 1 och fastpris i fas 2, som en bra process för våra projekt.Vi uppskattar samarbetet med T3 som varit lyhörda och tagit vara på allapartners kunskaper, särskilt när det gäller att utvärdera idéer och möjlighetertidigt under fas 1. Det har lett till ett stort engagemang från alla inblandadeoch ett slutresultat med rätt kvalitet.

 

Viktigt med dialog och samverkan

Bergskammen omfattar ett bostadsprojekt indelat itre kvarter och innehåller 302 hyreslägenheter samt 100 garageplatser. Projektethar varit utmanande på flera sätt, särskilt när det gällde att anpassa designentill den komplexa placeringen mellan ett berg och en trafikled. Samtidigt hardet varit avgörande att välja material som både speglar den äldreregementsarkitekturen och tydligt markerar en ny fas i Kasernhöjdensutveckling.

-       Att bygga tre nya kvarter på en trång och utmanadearbetsplats i närheten av pågående verksamheter kräver en noggrann planering avlogistik inom och utanför arbetsområdet säger Anton Ericsson, platschef, T3 HusVärmland. Under hela projekttiden har vi haft en bra samverkan och dialog medalla parter för att ha balans mellan att upprätthålla säkerheten och minimerastörningar. Det är viktigt med en flexibel arbetsmiljö där både planerade ochoförutsedda händelser kan hanteras snabbt och effektivt, vilket har fungerat överförväntan i projektet.

 

Bergskammen var startskottet för Albèr Fastigheter och en ny fas iKasernhöjdens utveckling, som under de kommande åren kommer att formas av fleraolika projekt. Bergskammen består av tre kvarter och fastigheter och harfärdigställts vid olika tidpunkter. Det sista kvarteret lämnades över i juni2024. Nu pågår uthyrning och inflyttning i de nyproducerade hyreslägenheterna.Mindre återställningsarbeten återstår på närliggande fastigheter som planerasvara färdigställt under hösten 2024.

Magnus Grude
070-0819395
magnus.grude@t3group.se